• Arxiu

  • Categories

  • Anuncis

Crònica de la visita a la Fundació ARED

El passat divendres 18 d’abril, com us varem anunciar, dos dels membres de l’equip vam visitar les instal•lacions de la fundació ARED, una fundació dedicada a la reinserció social de les dones, tant de les que compleixen o han complert condemna en un centre penitenciari i ara es troben amb la problemàtica de reinserir-se a la societat, com de dones que pateixen algun tipus d’exclusió social en el sentit més general.

ARED promou tallers de cuina, confecció i artesania a través dels quals procura que les dones puguin valer-se per si mateixes i trobar una feina per al seu futur.

Tot i que el nostre projecte documental és basa en la reinserció de presos homes, quan des d’ECAS se’ns va facilitar el contacte d’aquesta fundació varem trobar interessant que participessin en el projecte per veure una altra perspectiva del tema del documental.

En arribar a la fundació, el nostre contacte, Chantal Gutiérrez (responsable de Recursos i Difusió), ens ha fet una visita per les instal•lacions i hem descobert que la fundació disposa d’unes instal•lacions molt ben preparades on les dones que treballen als tallers de cuina, confecció i artesania, ho fan d’una forma molt similar a la que es podrien trobar en una empresa qualsevol.

Desprès d’aquest primer contacte, ens hem instal•lat a un dels despatxos per a poder fer les entrevistes i hem parlat amb algunes de les persones que treballen a la fundació: primer de tot, amb Ruth Cepeda i Raquel Gil, educadores de la fundació, que ens han explicat el funcionament de la fundació, la seva experiència com a educadores i la situació en que es troben les dones amb que treballen, abans, durant i desprès de treballar a la fundació. Entre una de les iniciatives de la fundació que ens han explicat, cal destacar la dels pisos dels que disposa la fundació: un total de sis pisos que dones que treballen a la fundació comparteixen tutelades per educadores de la fundació. Paguen el lloguer que poden segons la seva situació i la fundació paga la resta. Aquests pisos fan que les dones guanyin independència i la convivència amb les altres dones és també molt positiva. També ens han explicat que tot i dedicar-se a dones, hi ha un nombre reduït d’homes amb els que la fundació treballa, procedents sobretot de can Brians, però aquest no arriben a representar ni un 10 % del total de persones que la fundació ajuda.

Desprès d’aquest conversa, hem tingut l’oportunitat de parlar amb l’Angeles i la Rosa, dues dones que participen al taller de cuina de la fundació i ens han explicat la seva experiència de primera mà.

Finalment, hem tingut ocasió de parlar amb Mª Teresa Rodríguez, presidenta i fundadora d’ARED, que ens ha explicat els orígens de la fundació, que s’inicia amb la seva experiència com a educadora a la presó de dones de Barcelona. Amb ella també hem tingut l’oportunitat de parlar de la valoració que fa del funcionament de la fundació. Una valoració molt positiva, ja que l’índex de reinserció mai no ha baixat del 50 % i és més, gairebé sempre l’ha superat amb escreix. Amb ella també hem tingut l’oportunitat de parlar sobre els resultat de Salta, una empresa d’inserció propietat de la fundació, la qual no valora del tot positivament. El motiu és troba ja en la seva creació, producte de la imposició de les administracions que obligaven a fundacions com ARED a disposar d’una empresa d’inserció. Els resultats d’aquest no són gaire positius, sobretot en la secció de confecció, ja que el cost de producció no els permet ser rentables; sí que amb el càtering, s’apropen més a poder arribar a ser rentables en un futur pròxim. En aquest sentit, també ens ha comentat que s’està estudiant la possibilitat d’incloure, dins els cursos de formació, cursos per a treballar d’assistents a la llar, una feina en la que les dones que treballen a la fundació podrien trobar un futur.

Per acabar, se’ns ha permès enregistrar a les dones treballant sota la condició, del tot comprensible, de que no enfoquéssim les seves cares, per a protegir la seva intimitat i desprès ja hem marxat.

Això és tot, insistim en agrair la col•laboració de la fundació ARED, tot el seu personal i les dones que hi treballen, desitjant-los el millor en el futur!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: