• Arxiu

  • Categories

  • Anuncis

La mesura penal alternativa amb l’IRES, a Calella

Aquest matí, després de passejar una estona per Calella en busca de la zona esportiva, hem parlat amb la Mar i l’Arnau, treballadors de l’IRES (Institut de Reinserció Social), i en Dani, un noi que compleix una mesura penal alternativa (MPA) a la presó arran d’un cas de positiu en un control d’alcoholèmia.

En Dani ens ha explicat breument com veu que en el seu cas, s’hagi optat per una mesura penal de 30 dies de treball comunitari. Segons ell, és una experiència positiva perquè pot continuar amb la seva vida, fer un treball útil per a la comunitat (en el seu cas, la construcció d’un circuit de mountain bike i BMX) i de pas reflexionar sobre el delicte comès.

   

L’Arnau ens ha explicat que només a la província de Barcelona hi ha més de tres mil persones que realitzen un ampli ventall de mesures penals alternatives i que aquestes són molt positives en casos de condemnes curtes, com el cas d’en Dani. Passar vuit mesos o un any a la presó no aporta cap benefici tret d’una ruptura traumàtica amb l’entorn familiar, laboral i social.

Les entitats com l’IRES, ens ha dit, s’han d’enfrontar amb la mala planificació i els pocs recursos econòmics que aporta l’adminstració pel compliment d’aquestes mesures. També ens ha explicat com la majoria dels penats que en un primer moment accepten força negativament l’aplicació de les MPA, amb el pas del temps i, havent reflexionat sobre què han fet malament i sospesant l’oportunitat que se’ls ofereix de no haver de passar per la presó, acaben entenent i agraint la tasca que es duu a terme des d’entitats com l’IRES.

 

La Mar ens ha explicat en què consisteix la tasca del delegat d’execució de mesures, que primerament contacta amb el penat, estudia el seu perfil i decideix quin és el millor recurs o mesura en funció del delicte i d’aquest perfil perquè el penat faci certa pedagogia i reflexioni sobre tot el procés. I ens ha fet veure, un cop més, que la reinserció és una responsabilitat de tots, començant per l’Administració i acabant per la societat civil. 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: