• Arxiu

  • Categories

  • Anuncis

Rafel Torner ens parla del català a la presó

Avui, ja en ple sprint final de rodatge, hem parlat amb en Rafel Torner, lingüista del centre penitenciari Model de Barcelona, que ens ha fet cinc cèntims de quin és l’estat de la llengua a les presons del país.

Una dada que certament ens ha sorprès és que quasi un 70% dels interns de les presons catalanes parlen o, com a mínim, entenen el català, fet que no obstant, com ens ha dit en Rafel, roman ocult molts cops a menys que els funcionaris es dirigeixin, posant un exemple simple i força gràfic, als interns amb un bon dia en comptes d’un buenos días.

En Rafel ens ha explicat que, tot i aquestes dades i tot i l’oficialitat del català, l’ús del sistema de megafonia així com en la majoria de comunicacions entre funcionaris i interns segueix sent en castellà, bàsicament.

Per altra banda ens ha parlat de la formació que reben els presos. Ens ha parlat d’una formació obligatòria en aquells que s’han d’alfabetitzar, i que tot i ser voluntària en aquells que han rebut una escolarització sovint es veu saturada i amb la necessitat de fer llistes d’espera per l’interès d’aprendre i progressar d’un gran nombre d’interns.

Finalment, ens ha comentat que avui dia a Catalunya, un dels factors, a més de factors tals com edat, estrangeria, marginalitat social, que s’associen a col•lectius amb risc d’exclusió social és la manca de comprensió del català. Si des de la societat s’aposta per l’ús i el coneixement del català a tots els nivells, dins de la presó s’ha de fer exactament el mateix.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: